Czarne tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem

Jak zwykle to u mnie bywa, mam na głowie spraw co najmniej milion, plus dwoje dzieci i męża 😉 Więc często muszę wykombinować szybki i smaczny obiad. Dziś padło na spaghetti z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowo-czosnkowym. O mateńko – pyszne! Zaskoczeniem – głownie dla dziedziczki 😉 był kolor makaronu – czarny. Ładnie się komponował z soczystą zielenią szpinaku i białym mięsem kurczaka… I jak zwykle przygotowanie to aż całe 15 minut 🙂

Potrzebujecie:

200 g makaronu tagliatelle w kolorze czarnym
2 piersi z kurczaka
250 g liści szpinaku (lub więcej)
2 ząbki czosnku
50 ml słodkiej śmietanki
grubo mielona sól morska
szczypta pieprzu

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kurczaka pokroić w średniej wielkości kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, lekko posolić i dodać pieprzu. Zdjąć z patelni. Na rozgrzany olej z kawałkiem masła wrzucić dość grubo pokrojony czosnek, lekko zeszklić i dodać szpinak. Poczekać, aż zmięknie, dorzucić kurczaka i wlać śmietankę. Wymieszać. Makaron odcedzić, nakładać na talerze, a na to położyć szpinak z kurczakiem. Gotowe! Można oprószyć delikatnie świeżo zmieloną solą. Smakuje wszystkim 🙂

Smacznego!

Pozdrawiam

M.

Show Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *