
Domowe lody owocowe
Brakuje Wam sposobów na zwalczanie uciążliwego upału? Dzieci stają się marudne, pot strumieniami się leje i dopadło Was ogólne zniechęcenie? Mam na to receptę. Domową, pyszną, łatwą w przygotowaniu i co najważniejsze – zdrową!
Chciałabym Wam przedstawić pomysł na domowe lody.
Otóż zawsze wydawało mi się, że domowe lody wymagają specjalnej maszyny i mnóstwa czasu. Okazuje się, że niekoniecznie. Zdradzę Wam sekret na szybkie, zdrowe lody, domowej produkcji, które pokochacie Wy i Wasze dzieci.
Co będzie potrzebne:
- foremki do lodów
- blender
- składniki do lodów (w zależności od upodobania)
Foremki do lodów są dostępne w prawie każdym supermarkecie. Komplet składa się z 6 foremek. Dostępne są w różnych kształtach, więc możecie poszaleć.
Moje dziecko tego lata zakochało się w czerwonych porzeczkach, tak, tych kwaśnych, dlatego część lodów zrobiłam porzeczkowo-bananowych. Dla urozmaicenia postanowiłam zrobić coś bardzo słodkiego i wykorzystałam dojrzałego melona. Poniżej oba przepisy: jeden bardziej wymagający, drugi mniej czasochłonny, oba smaczne i zdrowe!
Jogurtowe lody porzeczkowo-bananowe
Składniki:
- garść czerwonych porzeczek
- banan
- jogurt
Przygotowanie:
Porzeczki należy starannie umyć, pozbawić ogonków, wrzucić do blendera i zmiksować. Jeśli chcecie zrobić warstwowe lody, polecam część zblendowanych porzeczek włożyć już do foremek, tak aby warstwa miała około 1cm grubości. Na pozostałe warstwy część musu można przełożyć do miseczki, aby móc później układać mus warstwowo.
Następnie do musu porzeczkowego dorzucamy obranego banana oraz 3 łyżki jogurtu i miksujemy. Jest to kolejna warstwa, ta słodsza, którą dokładamy do foremek, przekładając naprzemiennie musem z samych porzeczek.
W wypełnione po brzeg foremki wkładamy pokrywki z patyczkami i układamy na tacce.
Pyszne lody melonowe
Składniki:
- dojrzały melon (tak, tylko i wyłącznie)
Przygotowanie:
Melona obieramy ze skórki, wyjmujemy pestki i kroimy na kawałki. Wrzucamy do blendera i miksujemy. Tak przygotowany mus przelewamy do foremek na lody, zamykamy i kładziemy na tackę. Gotowe! Prawda, że szybko?
Tak przygotowane lody wstawiamy do zamrażarki. Po kilku godzinach lody są gotowe.
Kombinacji owocowych może być co nie miara. Wszystko zależy od upodobań smakowych. Jak widzicie, lody nie wymagają żadnych sztucznych dodatków i ani grama cukru. Niedługo mam w planach zrobić lody truskawkowe, malinowe i jagodowe, a jesienią gruszkowe. Jest to świetna alternatywa do tradycyjnie podanych owoców, a do tego wspaniała ochłoda na upalne dni. Dodatkowo nie wymaga dużych nakładów pracy.
Życzę smacznego!
E.