Filety drobiowe otulone szynką szwarcwaldzką gotowane w kurkumowo-tymiankowym sosie z cukinią.

Sezon na cukinię w pełni – uwielbiamy ją w każdej postaci. Jest smaczna, prosta w przygotowaniu i nadaje się do wielu dań – zarówno jako akcent oraz jako główny składnik. Dzisiaj przedstawiam Wam szybki przepis na drobiowe filety z cukinią. Danie jest jak zwykle proste, a wygląda i smakuje szałowo. Zerknijcie sami 🙂

Składniki:

500 g filetów drobiowych (z kurczaka lub z indyka)
10 plastrów szynki szwarcwaldzkiej (może być również parmeńska lub plastry boczku)
1 średniej wielkości cebula
2 dość spore cukinie (najlepiej żółta i zielona)
3 ząbki czosnku
250 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka kurkumy
0,5 łyżeczki tymianku
szczypta papryki (może być ostra, ale miejcie na względzie dzieci)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła

Mięso opłucz i osusz, a następnie pokrój mięso na średniej wielkości kawałki. Rozbij delikatnie tłuczkiem, ale uważaj, bo mięso nie może być zbyt cienkie. Dopraw solą oraz pieprzem. Tak przygotowane kawałki zawiń w plasterki szynki.

Rozgrzej patelnię z oliwą, rozprowadzając ją po całej patelni. Obsmaży mięso z dwóch stron na większym ogniu, aż szynka się lekko zrumieni, a tłuszczyk podtopi. Przełóż na talerz, a patelnie osusz ręcznikiem papierowym (nie myj jej).

Ustaw ponownie patelnię na średnim ogniu, wrzuć masło oraz pokrojoną w kosteczkę cebulę. Zeszklij ją, dodaj posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cukinię. Doprawić solą, pieprzem, kurkumą, tymiankiem i (ostrą) papryką oraz smaż przez ok. 5 minut. Następnie wlej śmietankę i zagotuj, w razie potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem. W tak przygotowany sos włóż obsmażone mięso i gotuj jeszcze przez ok. 5-10 minut, aż sos zgęstnieje do pożądanej konsystencji. Pod koniec możesz dodać posiekaną natkę pietruszki. I voila! 😀 Najlepiej smakuje podane z makaronem.

Danie jest szybkie w przygotowaniu i absolutnie nie skomplikowane. Prezentuje się bardzo ładnie, wspaniale smakuje i jest baaardzo sycące 😉

Miłego gotowania!

Pozdrawiam,

M.

Show Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *