
Jak szybko przyrządzić krewetki?
Uwielbiam owoce morza! Żal mi, że niestety nie jest łatwo dostać je u nas dobrej jakości. Jednak kiedy przychodzi ochota na pyszne i lekkie danie, najczęściej przygotowujemy krewetki. Pyszny obiad lub wczesna kolacja, której przygotowanie nie zajmie dłużej niż 15 minut.
Niestety nie jest to danie dla kobiet w ciąży ani dla karmiących matek, ponieważ jest dość pikantne. Jest natomiast idealne jeśli skończyłaś już karmić piersią i masz ochotę na coś lekkiego, co jest jednocześnie „dobrze przyprawione”.
Składniki:
300 g krewetek (najlepiej już obranych)
5-6 ząbków czosnku
1 cytryna
garść natki pietruszki
papryczka piri-piri
70 g masła
kolorowy pieprz, sól do smaku
Obieramy ząbki czosnku i kroimy w plasterki. Cytrynę obieramy ze skórki i usuwamy pestki. Natkę pietruszki siekamy. Papryczki piri-piri siekamy drobno.
Na patelnię wrzucamy odrobinę masła i czosnek, chwilę podsmażamy i dorzucamy krewetki, cytrynę i papryczki. Gotujemy pod przykryciem około 8-10 minut. Na koniec dorzucamy pietruszkę, doprawiamy solą i pieprzem i jeszcze chwilę gotujemy.
Tak przygotowane krewetki najlepiej podawać z ryżem lub makaronem spaghetti. Do dania idealnie pasuje lekka sałatka skropiona wysokiej jakości oliwą z oliwek.
Smacznego!
E.