Jak szybko przyrządzić krewetki?

Uwielbiam owoce morza! Żal mi, że niestety nie jest łatwo dostać je u nas dobrej jakości. Jednak kiedy przychodzi ochota na pyszne i lekkie danie, najczęściej przygotowujemy krewetki. Pyszny obiad lub wczesna kolacja, której przygotowanie nie zajmie dłużej niż 15 minut.

Niestety nie jest to danie dla kobiet w ciąży ani dla karmiących matek, ponieważ jest dość pikantne. Jest natomiast idealne jeśli skończyłaś już karmić piersią i masz ochotę na coś lekkiego, co jest jednocześnie „dobrze przyprawione”.

Składniki:

300 g krewetek (najlepiej już obranych)

5-6 ząbków czosnku

1 cytryna

garść natki pietruszki

papryczka piri-piri

70 g masła

kolorowy pieprz, sól do smaku

 krewetki-przygotowanie

Obieramy ząbki czosnku i kroimy w plasterki. Cytrynę obieramy ze skórki i usuwamy pestki. Natkę pietruszki siekamy. Papryczki piri-piri siekamy drobno.

Na patelnię wrzucamy odrobinę masła i czosnek, chwilę podsmażamy i dorzucamy krewetki, cytrynę i papryczki. Gotujemy pod przykryciem około 8-10 minut. Na koniec dorzucamy pietruszkę, doprawiamy solą i pieprzem i jeszcze chwilę gotujemy.

krewetki-gotowanie

Tak przygotowane krewetki najlepiej podawać z ryżem lub makaronem spaghetti. Do dania idealnie pasuje lekka sałatka skropiona wysokiej jakości oliwą z oliwek.

krewetki-podanie

Smacznego!

E.

Show Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *