
Jesienna tarta ze śliwkami
Jesień za progiem, babie lato pewnie zaraz nas opuści więc na osłodę jesienna tarta ze śliwkami 🙂 Przepis tradycyjnie banalny, aczkolwiek smak zdecydowanie odwrotnie 🙂
Ciasto totalnie proste, bez udziwnień i zbędnych dodatków. Lekko waniliowe, nasiąknięte od soku śliwkowego – z wierzchu wilgotne, a od spodu dobrze wypieczone i chrupiące. Na wierzchu całe mnóstwo przepysznych węgierek.
Składniki:
300 g mąki pszennej tortowej
100 g cukru
1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g
1 jajko
200 g schłodzonego masła
szczypta soli
ok. 1 kg umytych śliwek węgierek
cukier puder do posypania
Mąkę wymieszaj z cukrem, solą i cukrem wanilinowym. Dodaj masło starte na tarce z grubymi oczkami, następnie jajko i szybko zagnieć ciasto. Formę do tarty wysmaruj masłem. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim równomiernie całą blaszkę. Wstawić do lodówki na ok. pół godziny.
Nastaw piekarnik na 200 st. C. Schłodzone ciasto pozakłuwaj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 15 minut. W międzyczasie wypestkuj śliwki i pokrój je w ćwiartki. Na podpieczonym i ostygniętym spodzie poukładaj je dość gęsto, zaczynając od krawędzi ciasta. Na koniec dodaj na wierzch kilka cienkich plasterków masła.
Piekarnik nastawić na 220 st. C. Włóż tartę i piecz ją przez około 25 min. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Pozdrawiam
M.
Robię ja 😉 to jak mówiłaś… w tortownicy 😉
Cieszę się bardzo, mam nadzieję, że smakowało 🙂