Jesienna zupa krem z dyni

Uwielbiam kremowe zupy. Ponieważ teraz jest sezon na dynię, postanowiłam w końcu zrobić z niej zupę. Wyszła przepyszna i jak zwykle zajęła mniej czasu niż byście się spodziewali. Jak wiecie lubię gotować dobrze, ale szybko.

Składniki:

ok 2,5 kg dynia
(po wydrążeniu i obraniu będzie jej mniej, ok. 2,2 kg)
0,5 kg ziemniaków
35 g masła
1 duża cebula
5 ząbków czosnku
1 łyżka kurkumy w proszku
2 łyżki curry w proszku
1 łyżka świeżego startego imbiru
1 duży pomidor
2 szklanki bulionu
1 szklanka mleka

Dynię umyć i pokroić. Usunąć nasiona, powstałe kawałki obrać ze skórki, a miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i też pokroić w kostkę. W dużym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i obrany oraz pokrojony w plasterki czosnek. Dodać dynię, ziemniaki, doprawić solą oraz kurkumą i imbirem. Smażyć przez ok. 10 minut, aż dynia zmięknie. Wlać gorący bulion, przykryć i doprowadzić do zagotowania, po czym zmniejszyć ogień i tak gotować przez ok. 15 minut. W tym czasie sparzyć pomidora, obrać ze skórki oraz pokroić w kostkę, usuwając uprzednio szypułki. Dodać do zupy. Całość wymieszać i gotować jeszcze przez 5-10 minut. Gdy warzywa zmiękną – dodać curry, mleko i zmiksować. I gotowe! A jakie pyyysznee! :]

Podawać ze szczypiorkiem, płatkami chili i oczywiście prażonymi pestkami dyni (lub słonecznika). Jeżeli chcecie podać zupę dzieciom, zrezygnujcie z curry oraz chili 😉

zupa_dynia_3

Smacznego!

Pozdrawiam

M.

Show Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *