Kanokwan – czerwona pasta curry, czyli tajskie danie w 15 minut

Pośród past curry wyróżniamy wiele ich rodzajów – pochodzą one głównie z Indii oraz Tajlandii. W moim daniu zastosowałam czerwoną pastę Kanokwan – zajmującą drugie miejsce pod względem ostrości, zaraz za zieloną pastą curry. Do jej przygotowania używa się czerwonej papryczki chilli, która jest odrobinę mniej ostra, niż zielona. Poza tym jest bardziej orzeźwiająca i świeża – pachnie trawą cytrynową i imbirem (a dokładnie przyprawą o imbirowo-pieprzowym smaku – galangal).

Istnieje również bardzo wiele przepisów na same dania z curry – można je przygotować ze składników, jakie tylko przyjdą nam do głowy, pamiętając o złotej zasadzie tajskiej kuchni, czyli wyważonego połączenia pięciu smaków: słonego, słodkiego, kwaśnego, gorzkiego i pikantnego 🙂 Dzisiaj przedstawiam Wam tajskie danie, które przygotujecie w 15 min! 😀

Składniki: 

(dla 3-4 osób)

300 ml mleka kokosowego
50 g czerwonej pasty curry Kanokwan
400-500 g kurczaka lub wieprzowiny (ja użyłam 2 piersi kurczaka)
150 ml wody
1 czerwona lub żółta papryka (ja użyłam czerwonej)
1 cukinia (średniej wielkości)
1 marchewka (średniej wielkości)
ryż jaśminowy
świeża kolendra (ew. suszona)
opcjonalnie: płatki chili

Ugotuj ryż – ja swój wstawiam zawsze do rice coocera (bardzo przydatne urządzenie). Do osobnego garnka wlej mleko kokosowe i dodaj do niego pastę curry Kanokwan – całość dobrze wymieszaj i podgrzej. W tym czasie pokrój mięso w paseczki – ja z lenistwa zrobiłam to niedbale, ale możesz się postarać i pokroić kurczaka lub wieprzowinę w naprawdę drobne kawałki. Wrzuć mięso do podgrzanego mleczka z pastą, dolej wodę i duś, aż się ugotuje (ok 10 min). W między czasie umyj i pokrój warzywa (w paski lub kostkę), które dodaj na koniec gotowania  – ok 5 min przed podaniem. Serwuj od razu po przyrządzeniu w towarzystwie ryżu, który możesz udekorować świeżą kolendrą (ja użyłam suszonej i posypałam całość płatkami chili).

Ot, i koniec gotowania. Jak widać tajska kuchnia jest nieskomplikowana, za to serwuje obłędny smak 🙂 Naprawdę polecam!

Pozdrawiam

M.

Show Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *