Kolorowa zupa z ciecierzycy i pomidorów

Czy można przygotować pyszną i sycącą zupę w 25 minut? I czy zupa bez mięsa i bez bulionu może przekonać mięsożercę? Może. Pod warunkiem, że jest ugotowana z ciecierzycy 🙂

Ciecierzyca (per cieciorka), podobnie jak fasola, groch i bób, jest doskonałym źródłem białka, dlatego też będzie doskonałą alternatywą dla mięsa. Przygotowana z niej zupa będzie odżywcza, sycąca i może stanowić pełnowartościowy jednodaniowy obiad. Zupa z cieciorki jest bardzo popularna na Bliskim Wschodzie – np. w Armenii jada się ją na sposób postny, ale już w Turcji dodaje się do niej jagnięcinę, co sprawia, że zupa jest bardziej pożywna. Z kolei wersja grecka tej zupy gotowana jest na bazie warzywnego bulionu i bez dodatku pomidorów. Zatem co kraj to obyczaj 🙂 Ja zapraszam do skorzystania z mojej wersji tej pysznej zupy.

Składniki:

300 g suchej cieciorki
3 duże i dojrzałe pomidory (ew. puszka pomidorów)
1 duża cebula
3 ząbki czosnku,
3 spore ziemniaki
kawałek pora
mała puszka kukurydzy
szczypiorek
2 łyżki oliwy
curry
pieprz
sól

Cieciorkę namoczyć w zimnej wodzie na noc, rano odcedzić. Zalać wodą tak, by była przykryta i gotować na małym ogniu. Pomidory pokroić w kostkę, cebulę i por posiekać. W osobnym rondelku zeszklić na oliwie cebulę i por, dodać rozgnieciony czosnek oraz pomidory, następnie dodać to wszystko do wody z cieciorką. Gdy zupa będzie się gotować, wrzucić do niej pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kukurydzę. Wszystko doprawić do smaku. Gotować do czasu, aż cieciorka i ziemniaki będą miękkie. Podawać udekorowane świeżym szczypiorkiem.

Smacznego!

M.

zupa_z_ciecierzycy

Show Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *