Krem z brukselki

Przepis dla tych co lubią kremy – krem z brukselki, warzywa z rodziny kapustowatych, niezwykle zdrowego, zawierającego wiele wartościowych elementów. Po przeczytaniu o zdrowotnych wartościach tej niedocenianej mieszanki kapusty głowiastej i jarmużu, nie ma się wątpliwości, że powinna ona na stałe zagościć w naszym jadłospisie.

Troszeczkę teorii:

„Brukselka jest warzywem o dużej wartości odżywczej dzięki bogactwu witamin, soli mineralnych i błonnika. Zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, karoten, witaminę E, K, H, B1, B2, B3, B5, B6, C. Brukselka ma sporo kwasu foliowego, dlatego polecana jest zwłaszcza kobietom w ciąży i planującym dziecko. Jest również bogatym źródłem beta karotenu i witaminy B1, która wpływa korzystnie na zdrowie układu nerwowego. Jest najbogatszym w białko warzywem kapustnym.”
Źródło: http://www.kobieta.info.pl

Krem z brukselki ze skwarkami przygotowuje się nadzwyczaj szybko.

E.

 

Show Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *