Łosoś wędzony na gorąco

Słońce za oknem, więcej stopni na termometrze, wiec czas też na nowe, lekkie dania w kuchni. Dziś mam dla Was przepyszną sałatę z łososiem. Lekką, smaczną i szybką – idealną na niedzielny obiad.

Składniki:

  • zielona sałata/mix sałat
  • roszponka
  • łosoś wędzony na gorąco
  • pomidorki koktajlowe
  • rzodkiewka
  • awokado

Dressing:

  • oliwa z oliwek
  • miód
  • musztarda
  • sok z cytryny
  • pieprz

Wykonanie:

Łososia zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok 10 minut.

Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki, wrzucamy do miski. Umytą roszponkę dodajemy według uznania. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i wrzucamy do miski. Rzodkiewkę kroimy w kostkę. Awokado obrane ze skórki kroimy w plasterki. Wszystko dodajemy do miski i lekko mieszamy.

Dressing przygotowujemy następująco: wlewamy nieco oliwy z oliwek do sosjerki, dodajemy pół małej łyżeczki musztardy, łyżeczkę miodu oraz sok z połówki cytryny, pieprz do smaku. Mieszamy do rozpuszczenia miodu i wkładamy na moment do lodówki.

Wyjmujemy łososia z piekarnika, czekamy aż nieco przestygnie, tak aby można go było podzielić na mniejsze kawałki rękami i się nie poparzyć. Rwiemy łososia na kawałeczki i wsypujemy do miski.

Podanie:

Pamiętajcie, że dressing podajemy osobno, w sosjerce i każdy sam według uznania poleje sobie nim swoją porcję. Sałatkę najlepiej podawać z bagietką, bagietką z masłem czosnkowym na ciepło, bądź z kawałkiem chlebka.

smoked salmon salad

Smacznego!

E.

 

Show Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *