
Mała przekąska na pochmurne dni
Łosoś wędzony idealnie sprawdza się w roli głównego składnika do szybkich i smacznych przekąsek. Mieliśmy okazję podzielić się z Wami pomysłem na pyszne roladki z wędzonego łososia. Dziś kolejna wariacja tej przekąski, mianowicie zawijasy w tortilli.
Potrzeba niewiele, a mianowicie, w zależności od opcji, którą wybierzecie:
Opcja pierwsza:
- tortilla
- łosoś wędzony w płatach
- zielona sałata
- ser pleśniowy Lazur
- pieprz do smaku
Ser pleśniowy kroimy w paski, niezbyt grube bo jest dość intensywny w smaku. Wszystko układamy na placku tortilli i zawijamy jak naleśnika. Następnie kroimy na kawałki grubości ok. 2 cm.
Opcja druga:
- tortilla
- łosoś wędzony w płatach
- zielona sałata
- jogurt
- czosnek
- sól i pieprz do smaku
Dla tych, którzy niespecjalnie przepadają za serem pleśniowym proponuję wersję z sosem czosnkowym. Wiem, wiem, nie mniej intensywne w „zapachu” ale cóż, lubię mocne smaki. Dodatkowo czosnek idealnie sprawdza się w profilaktyce przeziębień, tak więc na zimowe spotkania jak znalazł.
Postępujemy podobnie, jak w przypadku wcześniejszej wersji zawijasów. Zamiast sera dodamy nieco sosu czosnkowego. Jak go przygotować? Bardzo prosto – 4 łyżki jogurtu mieszamy ze szczyptą soli i pieprzu do smaku i wyciskamy ząbek czosnku. Taka oto szybka wersja.
Tortillę zawijamy i kroimy na kawałki grubości 2 cm.
Wygląda pięknie, jeszcze lepiej smakuje, a przygotowanie zajmuje dosłownie 10 minut.
Smacznego,
E.