Matki na gigancie – odwiedzamy Niedźwiedzia w koronie

W dzisiejszych czasach dobra kawa jest jak dobre wino – możemy się nią delektować i smakować bez końca, w każdej znajdując coś innego, ciekawego i inspirującego. Jeżeli chcielibyście odkrywać ten trunek, bo jesteście smakoszami kawy lub uwielbiacie jej aromat to przedstawiamy Wam miejsce niezwykłe na kawowej mapie Szczecina – niewielką, ale jakże prawdziwą palarnię kawy. Co prawda miłośnicy czarnych ziaren w naszym mieście mogą znać bardzo dobrze adres Śląska 7/U4, bowiem przez blisko 100 lat działała tu palarnia kawy o nazwie Korona, zaopatrująca szczecińskich wielbicieli kawy w wysokiej jakości trunek o niezwykłym i urzekającym aromacie. W jej miejscu powstał nowy lokal – Niedźwiedź w Koronie, który łączy stare z nowym, bowiem to nie tylko zwykła palarnia kawy i kawiarnia w jednym, ale historia, której początek sięga 1912 roku i przede wszystkim ludzie, którzy ją tworzą, robiąc to, co kochają najbardziej.

Kawiarnia jest niewielka – sporo miejsca zajmuje w niej czynny piec do palenia kawy. Wystrój jest bardzo surowy – na ścianach królują gołe cegły, bar i fronty szaf to proste dechy pilśniowe, z sufitu zwisają rozpalone żarówki na czerwonych kablach. Niewielką przestrzeń, która mieści w sobie aż dwa stoliki i kilka stołków barowych, rekompensuje duży stół znajdujący się w podwórzu starej kamienicy, ustawiony w tym miejscu za zgodą mieszkańców oraz wspólnoty. I jest to pewien ewenement na gastronomicznej mapie Szczecina. Taki modny w ostatnim czasie stół socjalny był strzałem w dziesiątkę – ożywia podwórze, a przede wszystkim służy integracji. Nigdy nie wiadomo, kogo można spotkać na kawie 😉

niedzwiedz_w_koronie_01

niedzwiedz_w_koronie_07

niedzwiedz_w_koronie_04

Niedźwiedzia prowadzą ludzie z pasją, którzy starają się zaszczepić w szczecinianach kulturę picia tego czarnego trunku, pokazując co wyjątkowego można znaleźć w każdym ziarnie. W swojej działalności nastawiają się na produkcję i sprzedaż kaw jakości Specialty coffee, czyli przede wszystkim dla miłośników poszukujących najlepszego smaku połączonego z profesjonalną obsługą. Zajrzeć tu może jednak każdy, nawet takie miłośniczki herbat jak my 😉 bowiem palarnia – poza kawą z najlepszych światowych plantacji – oferuje również szlachetne herbaty, koktajle, lemoniady i przepyszne (!) ciasta.

W palarni wypala się aromatyczne ziarna pod wszystkie formy parzenia kawy, zaczynając od ekspresów kolbowych, przelewowych, a kończąc na aeropresie, drippie czy french pressie. Zawodowi bariści zaproponują Wam do ekspresów wyselekcjonowane mieszanki (tzw. blendy) i kawy jednorodne (single), zaś do alternatyw wysokiej jakości kawy jednorodne wyprodukowane w 100% z wysokiej klasy Arabik często organiczne, pochodzące z wyselekcjonowanych upraw fair trade. Są to kawy z różnych regionów świata – te najlepsze w swojej klasie, o najbogatszym smaku i aromacie.

niedzwiedz_w_koronie_02

 

niedzwiedz_w_koronie_05

Czekając na kawę na pewno nie będziecie się nudzić – poznacie historię miejsca, historię czarnych ziaren oraz metody ich pozyskiwania – od momentu zasiania kawowca, poprzez zbiory, suszenie, transport, aż do momentu, kiedy aromatyczny trunek znajdzie się w Waszej filiżance. Przy takim podejściu do klienta trudno będzie Wam nie wyczuć w tych kawach smaków i aromatów owoców leśnych, cytrusów, kwiatów, ziół, czekolady czy orzechów. Różne kawy są do siebie uderzająco podobne. Przeciętne kawy są bardzo przeciętne. Ale wspaniałe kawy są po prostu epickie 🙂 I w Niedźwiedziu w koronie będziecie mogli skosztować właśnie tych drugich.

Nie wiem czy wiecie, że jest takie stwierdzenie, iż najlepszą kawę można kupić w krajach nordyckich. W Niedźwiedziu pali się kawę głównie na styl skandynawski – prezentujący walory dominującego obecnie także w Niemczech i Skandynawii trendu „Third Wave Coffee” (Trzeciej Fali Kawowej), wiążącego się z jaśniejszym paleniem kawy, pozbawiającym goryczy, a umożliwiającym jej smakoszom wyczucie właściwej temu owocowi kwasowości. Jeśli są to czarne kawy parzone, to są one w urządzeniach alternatywnych lub też jak w innych kawiarniach na bazie espresso z ekspresu ciśnieniowego. Samo palenie kawy to proces, którego powodzenie w dużej mierze zależy od osoby obsługującej maszynę, a surową kawę można wypalić na mnóstwo sposobów. Niektórzy twierdzą, że trzeba to robić szybko i intensywnie (aby nie zniszczyć cennych związków aromatycznych), inni – że należy osiągać efekt końcowy powoli i stopniowo – oczywiście dlatego, aby nie zniszczyć cennych związków aromatycznych 😉 Jednakże najistotniejszy chyba wpływ na to, co trafia później do naszych filiżanek, kubków i innych ulubionych pojemniczków ma temperatura, w której zdecydujemy się przerwać palenie kawy tak, aby wydobyć najlepsze cechy z danego ziarna, przykrywając jednocześnie nieco jego słabsze strony. W praktyce palenie kawy polega na doprowadzeniu surowego ziarna do temperatury około 200-230 stopni Celsjusza, w czasie kilkunastu minut.

niedzwiedz_w_koronie_03

 

niedzwiedz_w_koronie_08

niedzwiedz_w_koronie_10

niedzwiedz_w_koronie_09

niedzwiedz_w_koronie_12

niedzwiedz_w_koronie_13

Na miejscu są organizowane różnego rodzaju eventy, szkolenia i inne „szalone” akcje. Powstała nawet Szczecińska Liga Siorbania, której celem jest edukowanie poprzez zabawę z kawą. To okazja, aby osoby, które na co dzień zajmują się kawą, porozmawiały z osobami, które nie mają z nią nic wspólnego. Przemiły barista – Krzysztof Michałkiewicz, który opowiadał nam o tym miejscu zdradził nam pewien sekret – trwają przygotowania do kolejnej edycji bardzo udanej imprezy Baltic Coffee Festival (organizowanej przez stowarzyszenie Baltic Coffe Collective), podczas której odbywać się będą pokazy baristów oraz degustacja kaw z całego świata. Niedźwiedź w koronie ma zamiar tam wystąpić 🙂 Nie możemy się doczekać!

niedzwiedz_w_koronie_06

Mamy nadzieję, że zainteresowałyśmy Was tą miejscówką 🙂 Jeżeli chcecie napić się naprawdę doooobrej kawy i przy okazji poznać część historii naszego pięknego miasta, to koniecznie tam zajrzyjcie.

Pozdrawiamy!

M&E

P.S. Matki na gigancie wcześniej odwiedziły także inną szczecińską kawiarnię – o czym możecie poczytać tutaj.

Show Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *