Naturalne barwniki jaj wielkanocnych, czyli święta bez chemii

Jajka we wszystkich kolorach tęczy? W dodatku barwione naturalnymi składnikami? Tak! Chociaż producenci barwników przekonują, że nie mają one wpływu na nasze zdrowie, na pewno bezpieczniej jest zmienić kolor jajek naturalnymi farbami 😉  Szczególnie wtedy, gdy planujecie później zjeść te kolorowe pisanki, a nie używać ich jedynie do ozdoby, a dodatkowo, gdy w śniadaniu wielkanocnym uczestniczyć będą Wasze dzieci – jak wiadomo – szczególnie wrażliwe na wszelkie chemiczne substancje.

Naturalne barwniki 

Czasami nawet nie zdajemy sobie z tego sprawy, ale naturalne barwniki do jajek mamy w większości w domu. Warto poświęcić chwilę, żeby je przygotować. Nie są one wcale trudne do uzyskania i nieprawdą jest, że takimi  metodami można uzyskać jedynie różne odcienie brązu i rudości. Z pomocą takich „farbek” możecie wykonać pisanki we wszystkich kolorach tęczy 🙂

Receptura

Dany składnik (barwnik – przyprawa, warzywo, etc.) zalej wodą i odstaw na całą noc, a najlepiej na 24 godziny. Po tym czasie zagotuj i dolej 2 łyżki octu. Kiedy wywar ostygnie włóż jajka i ugotuj. Im dłużej jajko będzie w barwniku tym kolor będzie bardziej intensywny.

Do barwienia najlepiej użyć jajek śnieżnobiałych, zwłaszcza w przypadku chęci uzyskania koloru żółtego lub różowego. Po barwieniu i wystudzeniu oraz wysuszeniu pisanki można delikatnie natrzeć ściereczką posmarowaną masłem lub olejem – będą pięknie błyszczeć i uzyskają jeszcze głębszą barwę. Pamiętajcie też, że nigdy nie uzyskacie jednolitego odcienia. Czasami jajko może zabarwić się w plamki lub mieć różne stopnie zabarwienia skorupki. To sama natura, ale jakże urocza!

Kolorystyka, czyli z czego uzyskamy daną barwę?

Oczywiście naturalnych barwników jest o wiele więcej, jednak starałam się wybrać te, które sama znam lub te, które są łatwe w zdobyciu przez przeciętnego człowieka o tej porze roku 😉 Bardzo Was zachęcam do eksperymentowania z barwieniem jaj. Wypróbujcie to, co macie pod ręką. W najgorszym wypadku nic z tego nie wyjdzie poza dużą dawką śmiechu i udaną zabawą. W najlepszym… będziecie mieć przepiękny koszyczek.

Naturalne barwienie jajek ma jeszcze jedną zaletę – nie trzeba ich dodatkowo malować, co jest istotne, jeżeli barwicie je z dziećmi (wszystkie mamy doskonale wiedzą, że dodanie składników do garnka to mniejsze zło, niż paleta plakatówek na ścianie, stole i podłodze). Poza tym, możecie barwić jajka co roku na inny kolor – w zależności o sezonowych trendów, Wasze koszyczki mogą być zielone, czerwone, niebieskie lub żółte. Ja co roku wybieram całą paletę barw – lubię wszystkie kolory 🙂

Miłej zabawy i smacznego jajka!

Pozdrawiam

M.

Show Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *