Orzeźwiająca sałatka brokułowa

Karnawał pełną parą, czas zatem na wieczorne spotkania z przyjaciółmi. Zastanawiamy się, co przy takiej okazji zaserwować naszym znajomym. Ja staram się szukać nowych, szybkich przepisów, aby możliwie najczęściej pojawiały się u mnie na stole coraz to nowe przysmaki.

Dziś mam dla Was przepis na przepyszną sałatkę z brokuła i grejpfruta. Przygotowanie jej może być nieco „irytujące”, jednak warto, naprawdę warto!

01aa

Co nam będzie potrzebne:

  • brokuł
  • grejpfrut
  • kawałek bułki
  • słonecznik łuskany
  • jogurt
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Brokuła gotujemy ok 7-10 minut (w zależności jakie duże kawałki wrzucicie do garnka), tak, aby się nie rozgotował, ale nie był też zbyt twardy. Grejpfruta obieramy ze skórki, tej grubej, jak i tych cienkich na poszczególnych kawałkach. To jest najbardziej czasochłonna i irytująca część, jednak skórki są dość gorzkie i zmieniają znacznie smak owoca, dlatego warto się ich pozbyć. Bułkę kroimy na kawałki 1×1 cm i podpiekamy na patelni na grzanki. Słonecznik natomiast prażymy.

03a

Brokuł, grejpfrut wkładamy do miski warstwowo, posypujemy słonecznikiem i grzankami z wierzchu.

Do polania przygotowujemy sos: do jogurtu dodajemy trochę oliwy z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem. Oliwę można zastąpić też łyżką majonezu. Sosem polewamy sałatkę.

02a

04aaa

Jak to mawiają, niebo w gębie! Polecam, jeśli macie ochotę na coś lekkiego i orzeźwiającego.

Smacznego!

E.

Show Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *