Pierogi – przepis na genialne ciasto oraz 3 farsze do wyboru

Dopiero listopad, a ja już całkiem intensywnie myślę o nadchodzącej gwiazdce 😉 a co!Od kilku tygodni knuję i chowam po kątach prezenty świąteczne, obmyślam kolejny kalendarz adwentowy (zeszłoroczny możecie obejrzeć tutaj), rozkładam przygotowania do świąt na kilka etapów, jak tylko się da – dotyczy to zarówno dekoracji, jak i kuchni… No właśnie – co można na Wigilię przygotować ponad miesiąc wcześniej? W moim przypadku są to pierogi 😉 W mojej rodzinie święta bez pierogów to nie święta… wszyscy jesteśmy wielkimi fanami tego przysmaku, a na te z kapusta i grzybami czekamy cały rok…

Dzisiaj zrobiłam pierwszą partię, a przede mną jeszcze kolejne, z różnymi farszami. W tym poście mam zamiar podzielić się z Wami przepisem na genialne ciasto pierogowe oraz przedstawię 3 pomysły na ciekawe farsze do nich, które świetnie sprawdzą się na święta 🙂

Przepis na ciasto:

Składniki (na ok 70-80 szt.):

4 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki soli
2 żółtka
4 łyżki oleju
600-650 ml wrzątku

Przygotowanie:

Zagotować potrzebną ilość wody. Przesiać mąkę na blat/stolnicę i dodać sól. Na środku utworzyć niewielki dołek, do którego pomału wlewać lekko przestudzoną wodę (musi być nadal ciepła) „zagarniając” tępą stroną noża mąkę do środka. Tak powstanie glut, do którego należy dodać żółtka oraz olej, a następnie dokładnie zagnieść ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne. Gotową kulę schować na ok 10 min pod miskę, aby odpoczęło. I gotowe!

Odkrajać po kawałku i rozwałkowywać na pożądaną grubość (pozostałe ciasto nadal trzymać pod miską). Wykrawać kółka, nadziewać i zalepiać. Przygotowane pierogi wrzucać do lekko osolonego wrzątku z niewielką ilością oleju, lekko zamieszać drewnianą łyżką, aby nie przywarły (nie powinny, ale tak mi jakoś zostało). Gdy wypłyną na wierzch i obrócą się ze 2-3 razy, wyciągać sitkiem o odkładać na półmisek obok siebie. Gdy lekko ostygną „pomalować” je delikatnie olejem (można użyć pędzelka do kulinariów, ja jednak nalewam trochę oleju na dłonie, po czym rozsmarowuję olej na pierogach z obu stroni pozostawiam do całkowitego ostygnięcia). Po co to robię? Ano dlatego, że ja swoje pierogi mrożę 🙂 Ten zabieg jest po to, aby się ze sobą nie posklejały, a podczas rozmrażania przed Wigilią można je było łatwo od siebie rozdzielić. Takie rozmrożone pierogi lądują u mnie na rozgrzanej patelni i przyrumienione trafiają na stół. Pyyycha!

Podpowiedź: jeżeli musicie przygotować więcej niż kilka pierogów (u nas na stół trafia zazwyczaj na jeden rzut ok 50 sztuk), to wiadomo, że nie wszystkie się zmieszczą na patelni za jednym razem. Proponuję zatem lekko podsmażone pierożki układać w naczyniu żaroodpornym i wstawić do lekko nagrzanego piekarnika, aby nie utraciły ciepła. Gdy stół będzie gotowy, wyłożyć na półmisek i zajadać się 🙂

A jaki farsz?

Co osoba to inne kubki smakowe 😉 Jeżeli chodzi i nadzienie pierogów jest podobnie – można mieć na nie mnóstwo pomysłów. Ja przedstawiam Wam dzisiaj trzy, które zawsze się sprawdzają na Wigilię:

1. Farsz klasyczny, czyli kapusta z grzybami (opcjonalnie kapusta z pieczarkami jako lepsza wersja dla dzieci)

Najbardziej ukochany i wyczekiwany przez cały rok 🙂 Te pierogi nigdy nie smakują tak dobrze, jak właśnie tego dnia…

Składniki:

ok 1 kg kapusty kiszonej
3-4 garście grzybów (podgrzybki, a najlepiej prawdziwki) / lub 1,7-2 kg pieczarek
2 duże cebule
sól i pieprz

Z powyższych proporcji farsz wychodzi taki  bardziej grzybny 🙂 i  wystarczy na nadzienie dla ok. 70-80 pierogów.

Przygotowanie:

Grzyby dzień wcześniej namoczyć w wodzie (pozostawić najlepiej na całą noc). Na następny dzień przepłukać i ponownie zalać wodą. Wstawić na ogień i gotować przez ok 45 minut. W przypadku pieczarek należy je oczyścić, skroić na mniejsze kawałki i zesmażyć razem z cebulą na patelni. Kapustę przepłukać, aby pozbyć się pierwszego kwasku. Zalać woda i również gotować do miękkości. Cebulę pokroić i zeszklić na oleju, odstawić do ostygnięcia. Grzyby odcedzić (ale nie pozbywajcie się wody – przyda się do zupy grzybowej lub do sosu grzybowego), poczekać aż ostygną. Kapustę odcedzić i również pozostawić do ostygnięcia. Wystudzone składniki można ze sobą wymieszać, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Ja jednak wszystko przepuszczam wcześniej przez maszynkę do mielenia. Tak przygotowany farsz mogę przechowywać w lodówce do 3 dni.

2. Farsz z czerwonej soczewicy, pieczarek i marchewki (również dobry dla dzieci)

To jest farsz, który powstał w mojej głowie gdy Julka zaczęła zerkać w stronę stołu Wigilijnego. Wiadomo – grzybów jej nie wolno jeszcze jeść przez bardzo długi czas. Trzeba było wymyślić coś innego. I tak oto do głowy wpadła mi soczewica 🙂

Składniki:

400 g czerwonej soczewicy
2 średniej wielkości czerwone cebule
2 ząbki czosnku (w wersji delikatnej)
25 sztuk pieczarek
3-4 marchewki (może być zamiast lub również cukinia)
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka oliwy
1 łyżka majeranku
sól i pieprz

Przygotowanie:

Soczewicę opłukać na sicie pod bieżącą wodą. Do garnka wlać 3,5 szklanki wody, które zagotować. Dodać soczewicę i sól do smaku. Gotować około 10 minut. Po tym czasie odcedzić ją na sitku i pozostawić do przestudzenia. Cebulę i czosnek drobno posiekać, pieczarki i marchewkę (cukinię) zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę smażyć powoli na sporej ilości oleju, aż zacznie lekko brązowieć, dodać marchewkę i pieczarki, smażyć razem ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając. Zestawić z ognia, dodać roztarty czosnek, majeranek, koncentrat, sól, pieprz, wymieszać dokładnie i połączyć z soczewicą. Gotowy farsz nakładać na wycięte kółka 🙂 To bardzo ciekawy i oryginalny smak, ale pierogi z tym nadzieniem znikają równie szybko, jak te klasyczne. Jeżeli chcecie, aby farsz był bardziej słodki, możecie dodać do niego trochę kukurydzy konserwowej.

3. Farsz z pieczarek i mozzarelli (również lubiany przez dzieci)

Ten farsz odkryłam dawno temu, ale jak już zaistniał w mojej kuchni, tak co roku pojawia się w wigilijnych pierogach 🙂 Chyba jest najprostszy i najszybszy w przygotowaniu.

Składniki:

500 g pieczarek
1 spora cebula
1 kulka mozarelli
olej
sól, pieprz

Przygotowanie:

Pieczarki i cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podduś. Mozzarellę również pokrój w drobną kostkę. Składniki wymieszaj i dopraw do smaku. I już! Nadziewaj przygotowane kółka i lep pierogi 🙂

Do dzieła! I smacznego!

Pozdrawiam

M.

Show Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *