Pomysł na obiad – faszerowane piersi kurczaka w towarzystwie sałaty z pieczonego buraka

Ten pomysł przyszedł mi do głowy kiedy na obiad zapowiedział się ważny gość 🙂 Chciałam, aby było smacznie i ładnie. W efekcie – przy wykorzystaniu kilku prostych składników powstał bardzo smaczny i efektowny obiad. Przebrnięcie przez ten przepis wymagało co prawda ode mnie trochę więcej czasu niż zazwyczaj poświęcam na przygotowanie obiadu, ale cóż – czego to się nie robi dla miłej rodzinnej atmosfery 🙂

Składniki:

Faszerowane piersi kurczaka:

3 piersi kurczaka
1 por
100 g pieczarek
ser żółty
przyprawy wg uznania
szynka parmeńska
olej

dodatkowo:
kilka wykałaczek

Sałata z pieczonych buraków:

3-4 buraki
mieszanka ulubionych sałat
1 duże jabłko
1 czerwona cebula
garść obranych pestek słonecznika
garść kiełek (rzodkiewka lub brokuł)
2 łyżki miodu (najlepiej płynnego)
sok z połowy cytryny
łyżeczka musztardy (stołowej)
7 łyżek oliwy z oliwek
szczypta soli
szczypta pieprzu

dodatkowo:
folia aluminiowa

Buraki umyć, zawinąć w folię aluminiową każdy i wstawić do piekarnika na 45 min w temperaturze 200 st. C. W tym czasie piersi kurczaka opłukać, osuszyć, rozciąć i delikatnie rozbić, starając się, aby były jak największe (ale nie za cienkie). Doprawić mięso wg uznania – ja zastosowałam jedynie pieprz i sól. Pozostawić w chłodnym miejscu pod przykryciem. Pieczarki obrać, zetrzeć na grubych oczkach i wrzucić na patelnię z oliwą, dorzucić pokrojonego w pół talarki pora, lekko posolić i przesmażyć przez ok 10-15 min. Gotowy farsz przełożyć do półmiska i pozostawić do ostygnięcia. Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach. Dodać do lekko przestygniętego farszu i dobrze wymieszać.

Gotowy farsz wyłożyć na wcześniej przygotowane płaty kurczaka – wzdłuż dłuższego boku, następnie zwinąć w rulon, zakładając do środka krótsze boki, aby farsz nie wypłynął. Całość spiąć 2-3 wykałaczkami, aby się nie rozpadło. Przełożyć na rozgrzana patelnie grillową (lub zwykła – delikatnie natłuszczona oliwą) i przesmażyć z każdej ze stron prze ok 3 min., aż mięso się „zamknie”. Zdjąć i pozostawić do ostygnięcia. Ostudzone i podsmażone piersi owinąć plastrami szynki parmeńskiej (wcześniej usunąć wykałaczki), wyłożyć na natłuszczone naczynie żaroodporne, podlać delikatnie wodą, zamknąć przykrywką i włożyć do piekarnika na ok 30 min. (180 st. C).

W tym czasie wyjąć upieczone buraki (powinny być miękkie – sprawdźcie nożem). Gdy ostygną, obrać ze skórki i pokroić w kostkę (dużą i niezgrabną). Na półmisku ułożyć ulubione sałaty, wrzucić pokrojonego buraka oraz cebulę (pokrojoną w piórka), dodać jabłko pokrojone w kostkę, posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika. Całość polać sosem przygotowanym z miodu, soku cytryny, musztardy i oliwy (wg powyższych proporcji) i dokładnie wymieszać. Gotową sałatę przy podaniu udekorować kiełkami. Podawać z ciepłym mięsem.

faszerowany_kurczak_sałata_z_buraków

faszerowany_kurczak_sałata_z_buraków_02

Smacznego!

M.

Show Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *