Pomysł na szybki obiad – papryki faszerowane kaszą i warzywami

Szybki i smaczny obiad to jest to, co Mamusie lubią najbardziej… Każda zabiegana mama, dzieląca uwagę przede wszystkim na rodzinę, a także dom i pracę szuka zawsze pomysłów na dobry obiad, który zjedzą wszyscy domownicy, a przy którym nie spędzi w kuchni miliona godzin. I dzisiaj taka propozycja ode mnie dla Was drogie i zabiegane Mamy 🙂

Jeżeli chodzi o faszerowane papryki, to najpopularniejsze są te z mięsem w środku. Są pyszne rzecz jasna, ale ja chciałam zaserwować rodzince coś lżejszego, ale równie sycącego. A ponieważ wszyscy jesteśmy fanami warzyw oraz kasz, to dlaczego nie łączyć smacznego z pożytecznym 😉 I tak oto powstał szybki przepis na faszerowaną paprykę kaszą i warzywami.

Składniki:

kolorowe papryki
kasza pęczak (ale może być dowolna)
garść soczewicy zielonej
średniej wielkości marchewka
średniej wielkości cukinia
kilka pieczarek
czosnek
świeża bazylia (lub inne ulubione zioła)
kawałek sera żółtego
dobrej jakości oliwa
sól i pieprz do smaku

Kaszę i soczewicę ugotuj w lekko osolonej wodzie (ok. 15 min.). W tym czasie umyj papryki, przekrój na pół oraz usuń gniazda nasienne. Tak przygotowane warzywa natrzyj oliwą, lekko oprósz solą oraz ułóż w naczyniu, które można wstawić do piekarnika (np. żaroodporne – w  moim przypadku była to forma do tarty). Następnie zatrzyj na tarce pozostałe składniki na grubych oczkach. Dodaj ulubione i posiekane zioła, a także ugotowaną i ostudzoną kaszę oraz soczewicę. Dopraw do smaku i delikatnie wymieszaj. Gotowy farsz przełóż do papryk.

Przygotowane w ten sposób warzywa wstaw do piekarnika na ok 25-30 min. Zapiekaj w temp. 180 st. w termoobiegu. Przygotowanie farszu zajęło mi całe 15 min. Reszta robi się sama 🙂

Papryki są pyszne! Bardzo sycące. Smakują wszystkim. Bardzo Wam polecam 🙂

Smacznego!

Pozdrawiam

M.

Show Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *