Pomysł na szybki obiad – zapiekane warzywa z boczkiem i ziołami

Jest upał, jesteś po ciężkim dniu w pracy, Twoje dziecko pragnie abyś całą uwagę skupiła tylko na nim, mąż nieśmiało daje znać, że zjadłby coś dobrego na obiad, a Ty… ostatnią rzeczą o jakiej marzysz, to spędzenie czasu w kuchni nad garami…

Mam pewien sposób, który zadowoli wszystkich 🙂 Zapiekane warzywa z boczkiem i ziołami, podawane z jogurtem… pychaaa! Najbardziej w tym przepisie kocham to, że przygotowuje się w nim wszystko w 15 minut i nie zabrudza przy tym tysiąca garnków, talerzy etc. W zasadzie, moje zadanie ogranicza się do 3 czynności – obrania warzyw, pokrojenia ich i wstawienia do piekarnika.

Składniki:

marchewka
buraki
ziemniaki
cebula
boczek wędzony
oliwa
ulubione suszone lub świeże zioła
sól, pieprz
jogurt naturalny

Warzywa i boczek pokroić w kostkę, polać oliwą i przyprawić ziołami. Przykryć i włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 °C. Danie jest gotowe kiedy wszystkie warzywa zmiękną – zazwyczaj trwa to ok 40 min, ale możesz ten czas poświęcić dziecku, mężowi lub sobie 🙂 Warzywa najlepiej smakują podane z jogurtem naturalnym. Gwarantuję, że wszystkim będzie smakowało.

 

 

Smacznego!

M.

 

Show Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *