Pomysł na szybki obiad – zupa krem z pomidorów

Nie znam osoby, która nie lubi zupy pomidorowej 🙂 Ponieważ aura za oknem drastycznie przypomina nam, że lato już za nami oraz serwuje nam temperatury iście jesienne, postanowiłam podać Wam szybki (rzecz jasna) przepis na zupę krem z pomidorów z dodatkiem papryki oraz świeżej bazylii. To takie moje wspomnienie lata… pachnące pomidory i świeże zioła. Mniaaam!  Zupa rozgrzewa i jest bardzo pożywna. I każdy ją lubi 🙂

 Składniki:

4-5 dużych i dojrzałych pomidorów (np malinowe)
2 puszki pomidorów bez skórki
2 duże papryki (czerwone)
3 spore marchewki
1 korzeń piertuszki
kawałek selera
por
cebula
czosnek
oliwa z oliwek
0,5 l bulionu warzywnego
imbir
sól i pieprz
świeża bazylia
kwaśna śmietana (18%)

W garnku rozgrzać oliwę, włożyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz przepołowione ząbki czosnku. Smażyć co chwilę mieszając aż cebula się zeszkli, przez około 5 minut. Dodać pokrojoną paprykę, marchewki, pietruszkę, seler i por. Smażyć przez 5-10 minut co chwilę mieszając.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć trzpienie. Pokroić na ćwiartki i dodać do garnka z warzywami. Smażyć przez 5 minut. Dodać pomidory z puszki oraz pokrojoną świeżą bazylię. Doprawić imbirem – dla smaku i zapachu. Smażyć jeszcze przez kolejne 5 minut.

Wlać gorący bulion, zagotować na większym ogniu, następnie doprawić solą i pieprzem.  Gotować przez około 15 minut, do czasu aż warzywa będą miękkie. Zupę zmiksować blenderem na gładką masę. Gotowe!

 Podawać ciepłą, najlepiej w towarzystwie bagietki oraz z kleksem śmietanki, udekorowaną listkami świeżej bazylii.

krem_z_pomidorów

Smacznego!

M.

Show Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *