Przekąska, która zachwyci Wasze pociechy

Piękna pogoda zawitała do nas. Tym samym nie wiem jak Was, ale mnie nachodzi ochota na wszelkiego rodzaju dania na zimno, dania lekkie lecz nie będące kolejną z kolei sałatką. Często poszukuję również rozwiązań, które można z powodzeniem zabrać na niedzielny piknik czy na spotkanie z przyjaciółmi na świeżym powietrzu, tak aby zapewnić młodzieży przekąskę, która może stanowić pełnowartościowy obiad.

Jednym z praktyczniejszych rozwiązań, łatwych do transportu i smacznych na zimno jest tortilla nadziewana warzywami i mięskiem, lub wersja czysto warzywna według upodobań. Dziś przedstawię Wam naszą „mięsną” wersję.

Składniki:

  • tortilla
  • mięsko (dobrej jakości pierś z kurczaka lub filet z indyka)
  • warzywa (pomidor, ogórek, papryka)
  • zielona sałata lub roszponka
  • ser typu feta
  • jogurt
  • ząbek czosnku
  • przyprawy

Przygotowanie:

Mięsko przyprawiamy według uznania, kroimy na drobne kawałki i smażymy bądź pieczemy w piekarniku do zarumienienia. Placki tortilli podgrzewamy na rozgrzanej patelni lub w piekarniku, niezbyt długo aby nie stwardniały, bo będą się kiepsko zwijać. Warzywa myjemy i kroimy na kawałki. Ser typu feta dzielimy na mniejsze kawałeczki.

Przygotowujemy sos: do jogurtu dodajemy ząbek czosnku i przyprawy.

Placek tortilli smarujemy sosem, układamy zielona sałatę, kawałki mięska i warzywa, posypujemy kawałkami serka i polewamy dodatkowo sosem według uznania. Tak przygotowaną tortillę zawijamy w kieszonkę.

Smacznego!

E.

 

 

Show Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *