Pyszna przekąska, czyli drożdżowe paszteciki z kapustą i pieczarkami

Czasami nachodzi mnie ochota na coś dobrego i jednocześnie nieskomplikowanego w przygotowaniu. Dziś proponuję paszteciki drożdżowe z kapustą i pieczarkami. Szybkie i banalnie proste w przygotowaniu, a gwarantuję, że zasmakują wszystkim 🙂 Ciasto jest kruchutkie i delikatne (nie czerstwieje), no i ten farsz – pyychaa! Rewelacyjne na każdą okazję: na imprezę (zarówno na ciepło, jak i na zimno), ale również jako zimna przekąska w pracy czy podczas zajęć na uczelni). Samo ciasto nie należy do skomplikowanych – niby drożdżowe, ale nie do końca, wyjdzie praktycznie każdemu.

Składniki:

ciasto:

2 szklanki mąki
150 g margaryny
pół szklanki gęstej , kwaśnej śmietany 18%
30 g drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru

farsz:

800-1000 g pieczarek
1 duża cebula
500 g kiszonej kapusty
sól , pieprz

Farsz: Ja swój farsz przygotowałam dzień wcześniej 🙂 Kiszoną kapustę posiekać (ja tego nie zrobiłam), wstawić w garnku z wodą i gotować ok godziny. Przestudzić. Pieczarki umyć, w razie potrzeby obrać i pokroić w drobniutką kostkę (ja użyłam robota więc zajęło mi to niecałą minutę). Cebulę również pokroić w kosteczkę. Na dużej patelni rozpuścić margarynę i zeszklić na niej cebulę, aż wypuści swoją słodycz. Odstawić do ostygnięcia. Następnie na tej samej patelni podsmażyć pieczarki (nie solić) aż do odparowania soku. Przestudzić. W zasadzie na tym można by zakończyć – jedynie doprawić solą i pieprzem oraz wymieszać. Ja jednak przepuszczam wszystkie składniki przez maszynkę do mielenia – i dopiero w takiej postaci przyprawiam solą i całkiem sporą ilością pieprzu.

Ciasto: Śmietanę wymieszać z cukrem i drożdżami aż do ich rozpuszczenia. Mąkę posiekać z margaryną. Dodać sól i śmietanę z drożdżami. Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i lśniące. Mi to zajęło przy użyciu robota ok 10 min. Odstawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na 30 minut. Powinno delikatnie podrosnąć.

Ciasto podzielić na kilka mniejszych części, a z każdej z nich uformować wałeczek, który należy rozwałkować na długi prostokąt. Na środku prostokąta należy ułożyć farsz na całej jego długości. Krótsze boki ciasta nałożyć do wewnątrz, następnie jeden dłuższy bok zawinąć i zrolować całość, aż farsz zostanie „zamknięty” w cieście. Powstały wałek ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, lekko spłaszczyć i „naciąć” (nie dosłownie) na ukos tak jak kroi się kopytka. Posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec przez około 35 minut – do zrumienienia.

paszteciki_drożdżowe

 

Smacznego!

M.

Show Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *