
Roladki z wędzonego łososia
Są takie chwile, kiedy trzeba zrobić coś z niczego. Trzeba zrobić to szybko i najlepiej tak, aby prezentowało się efektownie. Najczęściej zdarza mi się tak kombinować w kuchni, kiedy dowiaduję się, że za godzinę ktoś ma nas odwiedzić i wiem, że warto by coś dobrego postawić na stół. Wtedy najczęściej okazuje się, że lodówka świeci pustkami, bo zakupy zaplanowaliśmy na następny dzień, a i trzeba też znaleźć czas na sprzątanie, które też dziwnym trafem było zaplanowane na przysłowiowe „jutro”.
W takich chwilach najczęściej poszukuję przepisów szybkich, łatwych i przyjemnych, czyli tych, co są „z niczego”, a jednocześnie wykonuje się je w 5 minut. Dziś chciałabym się podzielić z Wami przepisem na roladki z łososia wędzonego. Proste, smaczne i prezentuje się ciekawie na talerzu.
Składniki:
- wędzony łosoś w plastrach
- serek fromage
- sól, pieprz do przyprawienia
- koperek, sałata to dekoracji
Wykonanie:
Wykonanie jest banalnie proste. Rozkładamy plastry łososia na desce. Smarujemy serkiem fromage. Serek doprawiamy według uznania solą i pieprzem. Dla urozmaicenia smaku wykorzystałam serek o smaku czosnkowym, tak więc zrezygnowałam już z dodatkowej soli i pieprzu. Jeśli jednak użyjecie serek o smaku śmietankowym, warto go nieco doprawić aby nie był mdły.
Następnie przyozdabiamy sałatą zieloną lub gałązką koperku i zwijamy w rulonik. Roladkę można dodatkowo spiąć wykałaczką. Tak przygotowane przystawki warto na jakiś czas wsadzić do lodówki, aby serek nieco stężał.
Prawda, że proste? A zarazem szybkie i smaczne! Idealnie sprawdzi się jako przystawka na przyjęcia czy rodzinne spotkania.
Smacznego!
E.