Sernik bez sera – idealny dla alergika

Okazało się, że najmłodszy w rodzinie jest rasowym alergikiem i w związku z tym trzeba w jego (i mojej) diecie ograniczać lub całkowicie eliminować pewne produkty. Jest to pewne utrudnienie, ale w sumie jest to do przeżycia. Dzięki temu odkrywam nowe, nieznane mi wcześniej smaki oraz pomysły na przygotowanie rożnych dań czy przysmaków.

Z uwagi na niedawne święta zastanawiałam się co można by zrobić w ramach deseru, aby uniknąć później nieprzespanej nocy z powodu swędzącej skóry i ogólnego rozdrażnienia. I tak odkryłam, że można zrobić sernik bez sera 🙈 I uwierzcie mi – jest mega! I jak zwykle – roboty na całe 15 minut 😂

Składniki jakich będziecie potrzebować to:

Składniki na spód:

200 g rodzynek
200 g ziaren słonecznika
1/2 łyżeczki cukru wanilinowego

Składniki na masę:

250 g kaszy jaglanej
1 puszka mleka kokosowego – gęsta część (użyłam Lidlowego)
opakowanie cukru wanilinowego
4 łyżki cukru pudru

Do przystrojenia można użyć dowolnych, sezonowych owoców lub zrobić galaretkę 🙂

Za pomocą blendera (ja użyłam kielichowego) zmiel słonecznik, a gdy będzie już rozdrobniony, dodaj do niego rodzynki oraz cukier i nadal miel przez ok 3 minuty, aż składniki się dobrze zmieszają i zaczną się kleić. Taką masą wyklej spód oraz boki tortownicy i wstaw do lodówki(użyłam takiej o średnicy ok 24 cm).

Kaszę jaglaną przepłucz na sitku pod ciepłą wodą do momentu, aż woda stanie się przezroczysta. Kasza może w tym momencie wydzielać dość intensywny zapach, ale to dobrze – oznacza to,że kasza nie jest zjełczała. Następnie przelej kaszę wrzątkiem – to pozbawi jej goryczki. Tak przygotowaną kaszę zalej wodą i zagotuj. Najlepszy zawsze jest stosunek 1:2 czyli na jedną szklankę kaszy wypadają dwie szklanki wody. Gotuj ją przez ok 15 min, aż prawie cała woda wyparuje. Odstaw kaszę do ostygnięcia. Gdy już będzie zimna, dodaj do niej gęstą część mleczka kokosowego oraz cukry i za pomocą blendera utrzyj na jak najbardziej gładką masę. Następnie przełóż masę do tortownicy z wyklejonym wcześniej spodem. Przyozdabiaj dowolnymi owocami. U mnie tym razem sprawdziły się borówki, winogrona i truskawki. Ale świetne będą też np. borówki z malinami i listkami mięty. Dekoracje to zupełna dowolność. Nie musicie pokryć całego sernika – może być tylko część w owocach. Możecie też użyć np brzoskwiń i pomarańczy (np. zimą). Wszystko zależy od Waszych upodobań i pomysłów 😊 Gotowy sernik włóż do lodówki na min. 2 godziny!

Powiem Wam, że to niebo w gębie! Nawet najwięksi sceptycy się zachwycali. Bardzo polecam – tym bardziej, że pracy przy tym praktycznie nie ma (jak to zwykle w moim przypadku bywa 😅).

Smacznego!

Pozdrawiam

M.

Show Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *