Tarta z jabłkami i kremem migdałowym

Z ciast chyba najbardziej lubię te z jabłkami… a że jesienią jabłka się czerwienią… 😉

Niedawno zostałam obdarzona wielką skrzynią bardzo dorodnych jabłek. Pierwsza myśl – tarta! Krucha, aromatyczna – zwyczajnie przepyszna. Tym razem jednak chciałam ja czyś urozmaicić – dodałam więc – często pomijany w tartach – krem migdałowy, który w np. w kuchni hiszpańskiej czy francuskiej jest bardzo popularny – żadna porządna tarta, ciasto czy ciasteczko się bez niego nie obejdzie.

Przepis jak zwykle banalnie prosty 🙂

Składniki:

kruche ciasto:

250-260 g mąki
3 łyżki cukru
70 ml wody
szczypta soli
150 g zimnego masła pokrojonego w kostkę

krem migdałowy:

2 łyżki mąki
70 g płatków migdałowych (opakowanie)
100 g masła w temp. pokojowej
100 g cukru
2 jajka
5-6 jabłek (najlepiej twardszych)

polewa:

1/2 szklanki dżemu morelowego
2 łyżki wody

tarta_z_jablkami_01

Składniki na ciasto najlepiej wrzucić do miski robota i zmiksować, następnie wyjąc i zagnieść, formując kulę. Owinąć folią spożywczą i odstawić na min. 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg nieco większy niż forma do tarty, którą posiadacie i je do niej przełożyć. Nakłuć widelcem dno ciasta i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na 15 min. (z obciążeniem). Odstawić do wystygnięcia.

W międzyczasie przygotować krem migdałowy. Utrzeć masło z cukrem, dodać jajka, nadal ucierając dodać mąkę oraz zmielone płatki migdałów i odstawić.

Na ostudzone ciasto wyłożyć krem i rozsmarować go po całej powierzchni. Jabłka wyszorować, obrać i pokroić w księżyce – ułożyć na kremie. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piec ok. 35 min, aż boki ciasta się zrumienią. Ostudzić

Polewa – dżem wrzucić do małego garnka, dodać wodę i podgrzać. Następnie przecedzić przez sito, a otrzymaną polewę przelać ponownie do garnka i chwilę gotować. Polać nią ostudzoną tartę.

tarta_z_jablkami_02

tarta_z_jablkami_04

P.S. Przed wstawieniem tarty z owocami do piekarnika można je opcjonalnie posypać cynamonem. Aromat i kolorystyka ciasta będą obłędne 🙂

Do dzieła i smacznego!

Pozdrawiam.

M.

Show Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *