Tarta z serkiem mascarpone i truskawkami

Sezon truskawkowy w pełni, tak więc czas na deser z tymi owocami w roli głównej.

Nie jestem cierpliwa – Ci, którzy mnie znają na pewno to potwierdzą. Tym bardziej więc, jeżeli chodzi o gotowanie oraz wypieki (szczególnie przy wszędobylskiej dwulatce) przepisy muszą być łatwe i szybkie 🙂 Ten szczególnie Wam polecam. Ciasto robi wrażenie, jeszcze lepiej smakuje i nie wymaga mnóstwa czasu i wysiłku. Spróbujcie, bo jest pyszna!

Składniki na kruche ciasto:

200 g mąki

2 łyżki cukru pudru

1/2 kostki miękkiego masła

1 jajko

łyżeczka ekstraktu waniliowego

Składniki na krem:

1 opakowanie serka mascarpone

1 śmietanka 30 %

3-4 łyżki cukru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

truskawki

tarta z serkiem mascarpone i truskawkami

Formę smarujemy masłem (można podsypać drobniutką bułką tartą). Wszystkie składniki na kruchy spód mieszamy do momentu aż się połączą. Ciasto wykładamy na przygotowaną formę, nie zapominając o bokach. nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na min. pół godziny, aczkolwiek nie jest to konieczne 🙂 Moje ciasto ląduje od razu w nagrzanym do 180 st. C piekarniku i spędza tam ok 25 minut. Następnie trzeba je ostudzić. W tym czasie ubijam śmietankę na sztywno, a następnie łączę z serkiem mascarpone i pozostałymi składnikami.

Ostygnięty spód smaruję przygotowanym kremem i dekoruję truskawkami – zazwyczaj ich nie układam, a jedynie niedbale rozrzucam – jest szybciej 🙂

Tarta z serkiem mascarpone i truskawkami

Tarta z serkiem mascarpone i truskawkami

Tarta z serkiem mascarpone i truskawkami

Smacznego!

M.

Show Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *