Tęczowa tarta warzywna z kurczakiem

Czasami bywa tak, że chciałoby się zjeść coś dobrego i innego na ten obiad niż tradycyjnego kotleta 😉 ale ja przeszkodzie do zdobywania tychże wyżyn kulinarnych stoi np. pingwin w lodówce… Szukając więc pomysłu na to, w jaki sposób wykorzystać ostatnią marchewkę, cukinię na ostatnim oddechu przydatności i marny kawałek fileta znalazłam pomysł na tartę… już sam widok tego cuda mnie przekonał, że ją zrobię, a wygląda naprawdę przepięknie i zaspokoi z pewnością wszystkie podniebienia – nawet te wybredne 🙂
Ja przepis troszkę zmodyfikowałam, dodając chociażby kurczaka do nadzienia i zastępując bakłażana (po którego nie chciało mi się biec do sklepu) zwykłą, czerwoną cebulą. Do tej tarty możemy użyć na szczęście wszystkiego, co lubimy. Wspaniale smakuje i na ciepło, i na zimno… i pobudza wyobraźnię 🙂
Przepis na ciasto:

1,5 szkl. mąki pszennej

120 g zimnego masła

1 żółtko

łyżeczka soli

50 ml wody

Mąkę połączyć z zimnym masłem, pokrojonym na małe kawałki. Dodać żółtko, sól, wodę i szybko wyrobić ciasto. Uformować kulę i włożyć do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i ułożyć w formie na tartę, którą wcześniej należy wysmarować lekko masłem i oprószyć bułką tartą. Rozłożyć na cieście kawałek papieru do pieczenia i obciążyć je grochem, fasolą lub monetami (aby nie urosło). Piec w nagrzanym do 190 st. C piekarniku przez 15 min., następnie ściągnąć papier z obciążeniem i dopiec przez kolejne 5 min.
Przepis na nadzienie
(w zasadzie zależy od Waszej wyobraźni, lub tego co posiadacie w lodówce 😛 jak w moim przypadku):

pojedynczy filet z kurczaka

1 mała cukinia

2 średnia marchewka

1 czerwona, duża cebula

150 ml śmietany (ja użyłam zwykłej kesemki 12%)

1 jajko

kulka mozzarelli

kawałek sera żółtego (niekoniecznie, ale mój już się nadawał do zapieczenia)

sól i pierz

oliwa/olej

Kurczaka pokroić (w zasadzie posiekać) drobno, przyprawić wg uznania, ale nie za ostro i delikatnie podsmażyć na patelni. Śmietanę połączyć w naczyniu z jajkiem, dodać kurczaka, pokruszoną mozzarellę, starty ser, przyprawić solą i pieprzem. Całość wylać na ostudzona tartę.
Cukinię, marchewkę pokroić wzdłuż na cienkie paski (najlepiej obieraczką do warzyw). Jeżeli będą za szerokie – przekroić na pół. Cebulę pokroić w piórka.
Układać paseczki wzdłuż obwodu kierując się do środka ciasta. Pomiędzy marchew i cukinię powkładać cebulę. Wszystko posmarować oliwą i zapiekać w piekarniku w temp. ok 180 st. C przez 25-30 min.
Voilà!
teczowa_tarta_03 teczowa_tarta_02
Show Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *