W Tłusty Czwartek przystoi zgrzeszyć każdemu, czyli rzecz o mini pączkach

Skąd się wziął Tłusty Czwartek? Obyczaj ten wywodzi się z połączenia tradycji ludowej i chrześcijańskiej. Jest to ostatni czwartek przed Środą Popielcową i Wielkim Postem. Święto symbolizuje pożegnanie karnawału, a jego historia sięga czasów starożytnych, kiedy to Rzymianie  hucznie się bawili, aby powitać nadchodzącą wiosnę. Organizowano obfite uczty i hulaszcze zabawy. Zajadano się tłustymi potrawami, w szczególności pączkami – odbiegały one jednak w smaku od dzisiejszych. Wypiekano je z ciasta chlebowego i nadziewano… słoniną (!) Były one symbolem obfitości. Dopiero w XVΙ wieku zaczęto wyrabiać je na słodko.

W Polsce początki obchodzenia tłustego czwartku sięgają XVI wieku. Jak głosi legenda, święto zawdzięczamy krakowski przekupkom, które co roku tańcami i śpiewem świętowały śmierć wrogo nastawionego do nich burmistrza Combra. Wówczas pojawił się zwyczaj jedzenia słodkich pączków. Różniły się one jednak od tych znanych nam obecnie. W środku takiego pączka umieszczano migdał albo orzech. Znalezienie takiej niespodzianki w pączku wróżyło szczęście i dostatek na cały rok 🙂

pączusie_05

Skoro już wiecie skąd się wziął Tłusty Czwartek to pora poznać szybki przepis na domowe mini pączki, których podstawowym składnikiem jest serek homogenizowany. To pyszne pączusie, które przygotujecie dosłownie w kilka minut. Nie wymagają zagniatania ciasta, wyrastania, ani wałkowania. Masa powstaje w 3 minuty i nie będzie Wam nawet potrzebny do tego mikser, dlatego mam nadzieję że przepis spodoba się wielu osobom 🙂

Składniki:

400 g serka homogenizowanego, u mnie waniliowy
4 jajka
ok 300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
duża szczypta soli
olej do smażenia – u mnie 0,5 litra

Dodatkowo: cukier puder

Serek homogenizowany wymieszać rózgą z jajkami. Dodać przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Całość wymieszać na gładką i jednolitą masę. Ciasto odstawić na 15 minut, w tym czasie rozgrzać w wysokim garnku olej. Łyżeczką namoczoną w oleju nabierać małe porcje ciasta, które wykładać na rozgrzany tłuszcz i piec z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym, ułozyć na półmisku, a gdy ostygną oprószyć cukrem pudrem. Gotowe!
pączusie_04
Pączki są delikatne, puszyste i niemal rozpływają się w ustach. Pozostają świeże nawet następnego dnia. Ich przygotowanie zajęło mi w sumie 30 min. 🙂 Zapraszam!
Smacznego i pozdrawiam!
M.
Show Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *