Warkocz z ciasta francuskiego nadziewany kurczakiem, brokułami i żółtym serem.

Mniam! Tyle mogę powiedzieć na temat tego przepisu. Zwyczajnie nieskomplikowany – czyli już należący do moich ulubionych 😉 Bardzo pyszna propozycja obiadu – szybko, prosto i smacznie 🙂 Warto jednak zauważyć, że w wersji na zimno, pokrojona na mniejsze części niż na moich zdjęciach, sprawdzi się świetnie jako imprezowa przekąska. Spróbujcie koniecznie.

Składniki:

ciasto francuskie
podwójny filet z kurczaka
brokuł
kilka pieczarek
ser żółty
liście szpinaku

jajko
ulubione przyprawy
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pokrój kurczaka w kostkę lub paseczki, oprósz ulubionymi przyprawami i zesmaż na patelni na złoto, razem z pokrojoną pieczarką. Odstaw do ostudzenia i na tej samej patelni lekko podsmaż liście osolonego szinaki. Brokuł podziel na mniejsze różyczki i gotuj ok 5 min w osolonej wodzie. Zetrzyj żółty ser na dużych oczkach.

Rozłóż płat ciasta francuskiego na blasze do pieczenia – pamiętaj aby podłożyć papier. Środek ciasta posyp wiórkami żółtego sera. Na to ułóż szpinak, potem kurczaka z pieczarką, pomiędzy którego poutykaj ugotowane różyczki brokuła. Następnie potnik boki ciasta (wolne od farszu) w paski (ja to robię pod lekkim skosem) i zacznij zaplatać warkocz (zakładaj je naprzemiennie na środek z nadzieniem). Roztrzepanym jajkiem posmaruj wierzch plecionki. Wstaw do nagrzanego do 200 st. piekarnika na ok 15-17 minut.

Wygląda i smakuje obłędnie! Można podać z dipem pomidorowym, czosnkowym – wedle uznania. Polecam!

M.

Show Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *